Doamne, bine că ne-am relaxat! De mai dura mult izolarea, nu ne mai convingeau să ieșim din casă. Ne învățaserăm cu telenovelele, cu frigiderul, cu situația de șef pe plantația proprie, unde nimeni nu ne contrazicea indiferet de idee.

Și mă gândeam că două luni ar fi trebuit să fie suficient să ne dezobișnuiască de obiceiurile proaste, dar nu, nu s-a întâmplat minunea. Cum am ieșit cu toții, cum am redevenit noi înșine: unii grijulii, temători, cu bun simţ, alţii indolenţi, șmecheri, prost educaţi.

Primul contact neplăcut de astăzi este în fața recipientului cu dezinfectant de mâini de la intrarea în supermarket. Nu vreau să incriminez o anumită categorie (înaintată) de vârstă, dar în ultima perioadă uitasem de nerăbdarea și curiozitatea unora. Vă spuneam despre intrarea în magazin și despre recipientul cu dezinfectant. Apuc să-mi introduc mâinile și cu mare greutate primesc doi stropi, când din senin lângă mine apare un domn la vreo 60 de ani. În spatele lui, nimeni. Nu mă înfurie dozatorul de dezinfectant, care ar fi trebuit reîncărcat, cât apropierea de nici 30 de centimetri a celui de lângă mine, care gesticula nervos că trebuie să aștepte și nu plec mai departe. Astfel de provocări mă fac să reacționez (câteodată destul de dur) și-i cer să respecte distanța de 2 metri, fiindcă spațiul permite. E nervos în continuare, dar face un pas înapoi.

Mă îndrept spre raionul de legume-fructe și primul lucru ce-mi vine în minte sunt strugurii. Întind mâna spre una din pungi, o ridic să o privesc pentru a mă asigura că nu cumpăr must gata făcut. Unde până atunci nu era nimeni, acum s-au strâns vreo trei gură-cască, îmbulzindu-se mai mult să ciupească o boabă decât să cumpere și care aproape mă împing într-o parte. Cu masca pe față n-au observat decât scânteia ochilor mei, căci altfel nu înțeleg cum de cineva a mârâit un „scuzați!” Îmi pun în cărucior cât mai repede cumpărăturile și mă îndepărtez cu intenția clară de a scăpa de prezența celorlalți.

Opresc în fața raionului cu măsline, brânzeturi și produse din carne amintindu-mi că nu mai am măsline verzi umplute cu ardei. Cred că, fără să vreau, am transmis și celor din jur dorinţa mea, pentru că apar lângă mine. Clar, avem spirit de turmă și pe mine asta mă deranjează acum mai mult decât înainte de pandemie. Atenționez că nu se respectă distanțarea fizică și mi se răspunde că avem măști, ce mai contează restul.

Categoric, nu-i ziua mea cea mai bună și plină de indignare mă îndrept către casele de marcat. Nu contează la care mă așez, că toate sunt la fel de aglomerate. Am grijă să fiu la semnul care delimitează distanța față de cel din fața mea și aștept să-mi vină rândul. Dar nu trece mult timp și o doamnă trecută de… profitând de distanța lăsată își strecoară căruciorul în față. O atenționez că rândul este în spatele meu, aud zicând ceva de respect și pleacă bolborosind ceva inteligibil.

Pe drumul spre casă m-am tot gândit dacă am eu vreo problemă. Îmi cer scuze persoanelor peste o anumită vârstă, știu că majoritatea sunt oameni cu bun simț, dar mă deranjează „grăbiții” și cei care nu știu să ceară permisiunea când se grăbesc. Acest articol este doar o constatare că am ieșit din izolare așa cum am intrat… Și mulți spuneau că va trece ceva timp până vom fi ca înainte

*****

Sursa foto: bizbrasov.ro

Publicitate

42 de gânduri despre „Am ieșit din izolare așa cum am intrat.

 1. Nici nu știi ce-ți mulțumesc… Cu întrebarea asta trăiesc și eu des. Dar acum, că ți-ai pus-o tu, la tine mi se pare evident că nu a ta e „problema” :)) , ceea e e foarte încurajator!
  Cît despre oameni, în general… aproape mi-e rușine de gîndul inițial că ar putea fi vreodată altfel, nu, nici măcar o pandemie nu ne poate schimba.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nici nu bănuiești cât de bine îmi face răspunsul tău.Chiar credeam că am eu o problemă de acomodare, că cer prea mult celor din jur, că am devenit mult prea exigentă… Dacă și tu gândești ca mine, clar că nu sunt exagerată, ci doar corectă.
   Da, oamenii nu se vor schimba, în niciun caz în bine.

   Apreciat de 1 persoană

    1. Educația sau lipsa ei n-a ţinut cont de nicio stare, doar că în starea de urgenţă din cauza declarației și a amenzilor oamenii ieșeau mai rar. Așa se explică faptul că întâlneai mai puţini prost-crescuţi.

     Apreciază

 2. Asta e! Nu ne vom schimba peste noapte, fie ea și de doua luni. E un paradox. Cei ce au mai mult timp sunt cei mai grăbiți. Sunt convinsă că oricât ne va revolta tot o sa ni se mai întâmple. Cred, tot mai convinsă că suntem un popor chiar tactil. Asta mă disperă ades. Spor la cumpărături! 😷

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, unii tot timpul sunt grăbiţi și ar trebui să te ferești din calea lor. Or eu nu voi face asta niciodată. Cât despre obiceiul de a atinge pe cineva, recunosc că mă deranja și înainte. Eu ripostez de fiecare dată. Am văzut persoane foarte uimite când m-am ferit și le-am spus că nu suport să fiu atinsă de oameni necunoscuţi.

   Apreciază

 3. Ești malițioasă doamnă dragă. Am întâlnit și eu la magazin persoane care se dezinfectează cate un sfert de oră. Păi nici chiar așa! Unii mai au treabă. Și dacă strugurii erau delicioși normal că erau mulți care doreau să cumpere. Deși mai normal ar fi să participe la o degustare de vin. Mai luam și produse finite nu doar materie primă. „Cum să merge economia” dacă luați „decât” struguri. Nu mai vorbesc de măslinele cu ardei, preferatele tuturor. Bine că nu te-ai dus la sectorul de carne, era bătaie pe cârnații de Pleșcoi. Grijă mare la cumpărături. Iar înainte de a ajunge la casierie cu siguranță trebuie instalate semafoare sau cel puțin radare pentru cei grăbiți. Dă-i in colo de Sumacheri. Mai ales ăștia cu cărucioare cu numere de VL.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Simi, scrie undeva cât timp e alocat dezinfectării? Păi, dacă nu reîncarcă la timp recipientul și abia cade un strop. 😃
   Ai dreptate, era cât pe ce să cumpăr eu toţi strugurii și toate măslinele cu ardei din supermarket. Lăsam bieţii oameni cu pofta-n gât. 😂
   Cârnații de Peșcoi îi las lu’ Udrea.
   Necaz mare cu numerele cărucioarelor! Înainte de casele de marcat, sigur trebuie instalat un giratoriu pentru a evita accidentele provocate de grăbiţi.

   Apreciat de 1 persoană

 4. 😀. S-au învățat oamenii să fie grăbiți din perioada stării de urgență. Acum le-a intrat în sânge. Îmi și închipui cum te-ai întors la domnul care n-a păstrat distanța socială. 😂😂😂. Păreri de rău că n-am fost în zonă să mă hlizesc un pic.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Of, iar se duc pe copcă speranțele c-am învățat ceva cu pandemia asta! Pare-se că nu… Îmi pare rău că ți s-a întâmplat asta, io n-aș fi avut atâta răbdare ca tine, le puneam dezinfectantul și strugurii în cap!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Constanța, nu ai nici o problemă! Ba da, ai! Şi încă una foarte mare: eşti prea corectă, ai prea mult bun simț, eşti prea intransigentă, eşti prea de tot! Şi asta îți dăunează!
  Mi-am adus aminte de o astfel de situație, când m-am dus la cumpărături în țară (revenisem după vreo 3 ani ) şi m-am comportat „aiurea” ! Fiul meu, vădit stânjenit, mi-a făcut observație „mama, eşti în România”! So what!? În România nu putem fi amabili, disciplinați, cu bunul simț în toată ființa noastră!?

  Apreciat de 1 persoană

  1. Am o problemă mare de tot, cred. Vreau, în încăpățânarea mea, să rămân în România, în condițiile în care pot oricând să plec în Marea Britanie. Dar eu, nu și nu. Și nici n-am să mă dau dusă doar din atât.😃
   O seară frumoasă, Aura!

   Apreciază

 7. Te cred şi te înțeleg! Eu nici acum nu sunt sigură dacă aici vreau să rămân! Am momente când mă întreb ce dracu’ caut aici!? Dar îmi trece. Repede! Nu mi-am propus să plec niciodată. Şi atunci!?, ai putea să mă întrebi. A fost un concurs de împrejurări incompatibile cu rămasul în țară! Apoi intervine dezrădăcinarea… te simți tot mai puțin acasă în țară! Şi iar pleci…şi risipeşti tot…tot…tot…uneori chiar viața…
  Nu pleca!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.