Prima mea pictură suprarealistă poartă titlul „Îngrăditele tăceri„.

Sunt convinsă că veţi descoperi și înţelege simbolurile pe care le-am strecurat în lucrare. Eu doar vă atenţionez să priviţi cu atenţie umbra celui cu mâinile în cap.

În rest…vizionare plăcută!

Îngrăditele tăceri, acrilic pe carton pânzat, 30/40 cm

*****

Publicitate

22 de gânduri despre „Îngrăditele tăceri

 1. Îmi place mult și mie pictura ta, Constanța! Nu prea cunosc simbolistica, de aceea, mi-ar fi plăcut să ne povestești mai mult despre aceasta. Clepsidra este un element care mă atrage în ultimul timp, așa că m-am bucurat să o regăsesc și în lucrarea ta! ❤

  Apreciat de 1 persoană

  1. Pictura este ca o poveste, doar că în loc de cuvinte are imagini. E drept că nu-mi prea place să vorbesc eu despre lucrările mele. Ele ar trebui s-o facă, dar de data asta…
   Masca aici înseamnă pandemia, iar clepsidra dorinţa de a trece? Atunci ce caută sârma ghimpată și închisoarea din fundal? Dar pământul uscat, ars, fără urmă de verdeață? În jur am pus doar bărbaţi, dar de fapt ei reprezintă oamenii în general (oare gândesc, că nu au capete normale?), oamenii curioși, dar preocupaţi de lucruri mărunte. În stânga sunt două personaje: unul care își pune mâinile în cap și dă de înţeles că și-ar da seama de ceea ce este nespus, dar umbra îl dă de gol și încă unul îngenunchiat, singurul care poate interpreta tăcerile.
   Cam atât. Imaginația trebuie să lucreze.
   Mulţumesc frumos pentru apreciere!

   Apreciază

   1. Ce idee deosebită! Te felicit! Și ai dreptate, e și o poveste, pentru fiecare dintre noi alta, în funcție de imaginație, experiență, trăirea de moment a fiecăruia… Îți mulțumesc pentru clipa de meditație, ilustrată atât de inspirat! Și sper că nu te-am supărat cu rugămintea. Nu mă pricep la pictură, ci doar admir frumosul sub toate formele sale. ❤

    Apreciat de 1 persoană

    1. Nu-i nicio supărare, doar că mi-e mai greu să dezvălui sentimentele puse în pictură.❤ Suprarealismul chiar îţi dă de gândit!
     O zi frumoasă îţi doresc!

     Apreciază

  1. N-am crezut că suprarealismul place atât de mult, el fiind mai puţin cosmetizat, chiar un pic mai dur. Am fost surprinsă și de aprecierile de pe Facebook.
   Mulţumesc, Adriana, mulţumesc mult!🤗

   Apreciază

  1. Mulţumesc mult, Petru! Spui că nu ești priceput, dar în timp le vei putea interpreta ușor. Cu imaginația ta este exclus să nu o poți face. Este drept că poate pe clădire trebuia să scriu Doftana, dar n-am făcut-o crezând că este cunoscută și destul de auster reprezentată. Pe viitor voi fi mai atentă.
   O zi minunată!

   Apreciat de 1 persoană

 2. Şi mie îmi place foarte, foarte mult! Te felicit pentru realizare, pentru simboluri, pentru poveste!
  Eu, pe de-o parte, am impresia că umbra are mâinile la gură, ca şi cum vrea să o astupe, pe de alta, umbra-mi pare că seamănă cu un pumnal în care braţele lui formează mânerul şi corpul lui tăişul.
  Te felicit, e tare frumos!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Este realitatea recentă pictura ta! Cum decodez eu simbolurile: sârma ghimpată împarte/ separă timp şi spațiu. Cel din plan îndepărtat este trecutul, sumbru. Clădirea pare un crematoriu, o moară de vise şi/ sau suflete. În plan apropiat! Clepsidra- trecerea implacabilă a timpului- se pare că mai avem timp sau speranța că nu este prea târziu! Sunt şase oameni în poziții şi cu atitudini diferite, o reflectare a societății în care trăim. Unul şi-a aruncat masca, semn că a înțeles exact ce se întâmplă! Altul s-a luat cu mâinile de cap, adică a realizat că totul a fost o şaradă! Al treilea este încă nepăsător, gen „ce-o fi, o fi”! Dar analizează faptele şi aşteaptă să treacă timpul că aşa se rezolvă toate! Cel căzut în genunchi-resemnarea sau lipsa totală de reacție; a înțeles că nepăsarea, spiritul de turmă, l-a îngenunchiat! Cel cu mâinile pe cap, dar cu umbra diferită! Sigur că a stat pasiv, n-a analizat, n-a luat atitudine şi acum „s-a luat cu mâinile de cap”, gestul acela când realizăm dezastrul. Umbra este pasivitatea lui. Şi ultimul- se întoarce în trecut, nostalgicul „era mai bine atunci”, oare!? Cât a fost bine sau cât de bine a fost!? Pământul, lut! Pe solul argilos nu creşte nimic; cenuşiul acela mă duce cu gândul la secetă, deci foamete! Sârma ghimpată îmi inspiră „prizonierat” sau neputința de a lupta pentru libertatea ta. Măcar libertatea de a gândi! Trupuri negre şi capetele albe (non-culori). Albul-speranța că încă mai are omenirea un pic de gândire analitică, dar nu şi creatoare. Şi ultimul simbol: femeia. Cronos!? Ochii închişi şi gura astupată. Fără mâini! Cred că toată lumea a înțeles aceste semnificații! Cam „prea multe simboluri”😂 pentru o pânză atât de mică!
  Draga mea, este ceea ce eu am înțeles din povestea ta ilustrată! Ce-ai vrut tu să ilustrezi, doar tu ştii! În concluzie, realitatea lumii în care trăim este sumbră şi chiar „avem de ce să ne luăm de cap”; cap avem, dar unde-l punem!? Dacă nu-l avem pe umeri şi-l folosim în loc de capac (să nu ne plouă-n burtă!), atunci să nu aşteptăm să vină Cronos şi „timpul le rezolvă pe toate”!
  Îmbrățişări!🤗

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, toată pictura este numai simboluri. Multe, dar așa am gândit la momentul respectiv. Atât de minuțios ai analizat-o încât eu doar un lucru mai am de adăugat. Personajul din faţa clepsidrei nu are umbră și, cu toţii știm, cine nu are umbră în lumina soarelui, nu există.
   Mulţumesc mult, Aura!🤗❤ Mi-a plăcut modul aproape didactic în care ai interpretat lucrarea.
   Un weekend frumos îţi doresc!🤗

   Apreciat de 1 persoană

 4. Foarte interesant si sugestiv tabloul tau pentru vremurile pe care le trăim. Cred ca ceea ce nu vrei sa spui în cuvinte exprimi prin arta. Astfel lași pe fiecare sa înțeleagă ce vrea. Mi-a plăcut mult si interpretarea Aurei care este aproape identica cu a mea. Felicitări! Cu toata sinceritatea îți spun ca-mi place foarte mult.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.