În toată acestă perioadă n-am stat chiar degeaba. Și nu mă refer la Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, pe scurt FITS, unde am încercat să nu pierd nimic important pe parcursul celor zece zile, ci la picturile mele.

Astăzi voi prezenta trei dintre ele, urmând ca în cel de-al doilea articol să le prezint pe celelalte două.

Am să încep cu „Strigăte”. Este pictat în acrilic (culorile mele preferate), pe carton pânzat, având dimensiunile de 30/40 cm.

„Strigăte” este despre ajutorul pe care ni-l cere natura, SOS-ul transmis de ea de foarte mult timp, iar noi trebuie, nu doar s-o ascultăm, ci să ne mobilizăm, căci timpul de gândire a expirat. Altfel ne așteaptă ciulinii pe care i-am pictat în prim-plan.

A doua pictură, tot acrilic pe carton pânzat, se numește „Dictatură: 107 milioane„, iar dimensiunile sunt 40/50 cm.

107 milioane este numărul oficial al celor uciși în perioada dictaturilor lui Hitler, Stalin și Mao Zedong. Nu sunt singurii dictatori pe care i-a cunoscut omenirea, dar sunt cei mai cunoscuţi. De ce am ales această temă? Pentru că omul are memoria scurtă, uită repede ororile unor perioade nu prea îndepărtate și de aceea trebuie reamintite. Cei doi spectatori din partea dreaptă jos au un rol simbolic. În timp ce-i pictam chiar mă întrebam dacă au capacitatea de a înţelege ceea ce li se prezintă. Și România a trecut prin dictatură, dar mulţi au uitat, alţii nu au trăit-o, iar unora chiar le e dor de ea.

Ultima pictură de astăzi este „Eliberare”, acrilic pe carton pânzat, dimensiuni 30/40 cm.

Când scapi din spatele zidurilor groase ale temniței în care ai intrat fără vină și-ţi rupi lanţul sclaviei, primul gând este să-i strivești pe vinovaţii ce-ţi ies în cale.

Desigur, mult timp am cugetat asupra celor trei teme, pe care le supun și reflecţiei voastre. Următorul articol va aduce alte subiecte de meditație.

*****

Fotografiile din articol fac parte din arhiva personală, iar picturile originale sunt semnate pe verso.

Publicitate

13 gânduri despre „Picturile mele suprarealiste (1)

 1. Mă bucur de fiecare dată când îți văd picturile, dar de data asta sunt și mai impresionat. Temele și transpunerea lor în imagini sunt cu un impact profund, care dovedește că ai devenit un adevărat maestru în domeniu. Fără nicio exagerare.

  Apreciat de 2 persoane

   1. Nu am auzit de acest brand, este posibil sa fie foarte bune. Eu am primit de la diferiți producători mostre pentru încercări, iar dacă mi-ar fi plăcut, mi-ar fi oferit seturi complete, cu condiția să le fac reclamă. Din păcate, eu nu sunt fană acrylice, deşi s-ar putea să fiu cândva…Brandurile agreate de mine sunt: prismacolor -creioanele sunt foarte moi, extrem de plăcute!; faber-castell- îmi plac creioanele grafit, dar şi culorile sunt bune; le ştiam din țară; staedtler- sunt foarte bune „pigment liner” de toate dimensiunile; strathmore- hârtie de bună calitate. Mai folosesc şi mărci japoneze de pigmamicron sau gellyroll. Am auzit însă de gama de produse „caran d’ache luminance”- au de toate şi de o calitate excepțională, inclusiv prețul. Probabil îmi voi achiziționa şi eu un set de creioane- acuarelă.
    Spor la lucru!🤗

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.